Dieta dla osób zmagających się z przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy typu Hashimoto i/lub niedoczynnością tarczycy.
Dieta ma bardzo duże znaczenie dla osób chorujących na Hashimoto i/lub niedoczynność tarczycy – może zmniejszyć stan zapalny, poprawić samopoczucie i obniżyć nadmierną masę ciała tak często towarzyszącą tym schorzeniom.
W naszych jadłospisach ograniczamy:
– produkty z wysokim indeksem glikemicznym, ponieważ w Hashimoto mamy często do czynienia z zaburzeniami gospodarki glukozowej,
– laktozę i gluten, gdyż chorobie Hashimoto często towarzyszy nietolerancja tych składników;
– produkty zawierające goitrogeny upośledzające wchłanianie jodu przez tarczycę (brokuły, kalafior, kapusta, soja, proso).
Nasza dieta pudełkowa Hashimoto zawiera:
– białko w postaci chudego mięsa, ryb, jaj, roślin strączkowych, ponieważ zawarte w nim aminokwasy stanowią ważny element budulcowy hormonów tarczycy oraz wspierają dobry nastrój.
– węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym, produkty pełnoziarniste, kasze
– zdrowe tłuszcze działające przeciwzapalnie, których źródłem są oleje tłoczone na zimno, ryby, pestki, orzechy, siemię lniane
– duże ilości warzyw (szczególnie zielonolistnych) i owoców z niską zawartością cukru, które są bogatym źródłem antyoksydantów,
– błonnik wspierający uczucie sytości, przemianę materii oraz zapobiegający zaparciom
– mikroelementy niezbędne przy Hashimoto: jod, selen, cynk, żelazo
W chorobach tarczycy bardzo ważne jest spożywanie 5 posiłków dziennie i unikanie restrykcyjnych diet, ponieważ tarczyca potrzebuje regularnego odżywiania.
Dostępne kaloryczności: 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal
Możesz wybrać catering dietetyczny:
– całodzienny (5 posiłków)
– lub częściowy (3 lub 4 dania), jednak wówczas o pozostałe posiłki będziesz musiał zatroszczyć się sam.